Websites & Internet Marketing
 

Domain Authority & Page Authority

Wat is Linkbuilding, Domain Authority (DA) en Page Authority (PA)

 

Domain AuthorityLinkbuilding, je hebt het woord vast wel eens voorbij zien komen of er van gehoord. Ik krijg er best vaak vragen over. Tijd dus voor wat meer uitleg in dit blog.

Wat is linkbuilding nu precies en waarom is het zo belangrijk voor jouw website? Domain- en page authority, ook van die woorden die voorbij komen in artikelen over “scoren in Google”. In mijn blog leg ik uit waarom het belangrijk is. Ook vertel ik waar ik jou bij kan helpen. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Wat is Linkbuilding eigenlijk?

Linkbuilding is een werkwijze of methode om jouw website hoger te laten scoren in Google. Om hoog te scoren in Google moet jouw website een bepaalde waarde, ook wel ranking genoemd, vertegenwoordigen. Hoe hoger deze waarde des te hoger de score in Google. Die waarde bouw je op door ervoor te zorgen dat anderen naar jouw website verwijzen (linken). Zo ontstaat linkbuilding. Dus hoe meer doorverwijzingen naar jouw website, hoe hoger de waarde of ranking die Google h(erkend). Is het nu zo dat iedere willekeurige doorverwijzing zorgt voor een hoge waarde? Nee, Google maakt daar duidelijk onderscheid in. De kwaliteit van de link speelt een belangrijke rol. Zo zal een doorverwijzing vanuit een lokaal woonwinkeltje een veel lagere waarde opleveren dan een doorverwijzing naar jouw website door De Volkskrant. Puur omdat De Volkskrant een autoriteit is op internet. Google geeft dus een hogere waarde aan links van een hoge kwaliteit dan aan links van een beperkte kwaliteit. Relevantie ten opzichte van jouw bedrijf speelt ook mee in de ranking. Het is voor jou dus belangrijk dat je doorverwijzingen van relevante websites hebt.

Wat is Domain Authority en Page Authority?

Domain Authority (DA) is een waarde waarmee wordt aangegeven hoe jouw totale website in de zoekmachine resultaten scoort. Als je wilt weten hoe sterk jouw website is t.o.v. andere sites dan is de Domain Authority een goede manier om hem te vergelijken. Hoe wordt die waarde van DA nu gemeten? Er worden berekeningen gemaakt op basis van een aantal verschillende factoren. O.a. het totaal aantal links is één van die factoren. De SEO tool Moz kijkt naar die factoren en bepaalt de waarde. De Domain Authority waarde wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 100, waarbij 100 de hoogste en beste score is. Om je een indruk te geven van die DA waarde bij verschillende bedrijven; Google heeft een waarde van 93, De Volkskrant 86. Dat zijn hoge scores. Maar in het algemeen is een waarde die hoger is dan 18 al een hele goede score voor Nederlandse websites.

De Page Authority (PA) is een waarde waarmee wordt aangegeven hoe goed een specifieke webpagina (binnen de website) scoort in de zoekresultaten van Google. Met andere woorden.. op welke positie komt de pagina terecht op basis van de ingevoerde trefwoorden. Ook de Page Authority is gebaseerd op de puntenschaal van 0 tot 100 en wordt door Moz bepaald. Om het verschil tussen DA en PA nog iets duidelijker te maken.. als je wilt weten wat de waarde van jouw website als geheel is ( je domein(naam), dan meet je de Domain Authority waarde. De DA waarde kan je eigenlijk zien als de verzameling van de waarde van al jouw verschillende pagina’s PA. De DA waarde is dan ook altijd lager dan de PA waarde. Dat komt omdat er altijd pagina’s op jouw website zijn die hoger scoren dan andere pagina’s en Moz neemt het gemiddelde van de PA’s als waarde voor de DA.

Ik hoop dat ik je zo iets meer duidelijkheid heb gegeven over waarom Linkbuilding en een goede DA en PA waarde belangrijk zijn.

Hoe kan ik jou verder helpen?
Weet jij al wat de waarde is van jouw DA of PA en wil je die verbeteren? Of wil je dat ik de waarde voor jou check? Vul dan snel het onderstaande formulier in. Ik check dan (vrijblijvend) binnen 2 dagen wat de huidige waarden zijn. Samen kijken we hoe wij die waarden kunnen verbeteren.
  Wat wil je dat ik vrijblijvend voor je check/uitvoer?
  Checken DA en PA waardesDA en PA verbetervoorstelAlgeheel SEO-verbetervoorstel

  Of wil jij werken aan een betere linkbuilding (wat weer leidt tot een hogere DA)? Neem dan gerust contact met mij op. Ik maak dan een verbetervoorstel!

  Graag tot een volgende blog.

  Hartelijke groet,

  Tjeerd

  Ps. heb jij vragen over een ander onderwerp mbt jouw website? Stel ze gerust!

  × Kan ik je helpen?