Websites & Internet Marketing
 

In de zandbak bij Google…

Google zandbak - Sandbox

Een hoge positie op een belangrijk trefwoord in de Google zoekmachine… Dat wil iedereen! Om beïnvloeding van het zoekresultaat in Google tegen te gaan, zijn een groot deel van de zoekmachine-indexatiefactoren van Google nog steeds een groot geheim. Maar er is ook een deel van rankingfactoren dat helder en duidelijk is. Daartussen zit een ‘schemergebied’. De Google zandbak (Sandbox) is een van de indexatietechnieken die Google gebruikt (maar nooit officieel is bevestigd).

Wat is de Google zandbak/Sandbox
De Google zandbak is een tijdelijke periode voor nieuwe websites of nieuwe webpagina’s. In deze tijdelijke periode krijgen de websites of webpagina’s die in de Google Sandbox ‘geparkeerd’ staan een veel lagere ranking toegeschreven door Google (dan dat je eigenlijk zou verwachten). De Sandbox is keyword-afhankelijk. Het kan dus voorkomen dat je op het ene keyword al snel wel best goed gevonden wordt en op het andere keyword, (waar je juist zoveel aandacht aan hebt gegeven) juist niet. Vooral zoekwoorden met een hoge concurrentie (waar veel op wordt gezocht in Google) komen in de sandbox terecht. Webpagina’s met een lage zoekwoordenconcurrentie blijven meestal uit de zandbak.

Wat is het idee achter de Google Sandbox?
De Sandbox is een filtertechniek die Google toepast om o.a. Keyword SPAM tegen te gaan (ondanks dat ze dit bij Google zelf ontkennen). Tot een tijdje terug werden er door bedrijven websites in Google gepositioneerd met als doel snel en hoog te scoren op specifieke zoekwoorden. De hele zoekmachine-optimalisatietrukendoos werd dan opengetrokken om maar te scoren. Ook de SEO-technieken die niet door Google zijn toegestaan werden toegepast. Deze websites kregen dan na verloop van tijd een penalty van Google (ze werden dan uit de zoekmachine gezet), maar in de tussentijd was het kwaad al geschied… Om deze aanpak tegen te gaan is de Google Sandbox bedacht. Een effectieve methode om oudere (kwalitatieve) websites meer te waarderen dan nieuwkomers (die zich nog moeten bewijzen).

Hoelang duurt het voordat je uit de Google zandbak kan komen?
Helaas moet je even geduld hebben om weer uit de Google zandbak te komen… Het kan 6 tot 12 maanden duren voordat je er helemaal uit bent. Dit gebeurt overigens automatisch, je hoeft er verder niks voor te doen.

Denk jij meer uit jouw website te kunnen halen door betere zoekmachine optimalisatie of vind jij SEO ingewikkeld? Dan kan ik je helpen. Wil je weten wat er mogelijk is binnen jouw website en wat de investering zal zijn? Stuur mij dan een e-mail.

× Kan ik je helpen?