Websites & Internet Marketing
 

Heb jij wel een slotje op jouw website?

Op websites van banken en webwinkels zien we het al veel langer: een ‘slotje’ voor de url/domeinnaam, in de adresbalk van de browser. Maar waar staat dit slotje nu voor?

Dit slotje geeft aan dat de website gebruik maakt van een SSL-certificaat. Je herkent het ook door https://www.tjeerdengel.nl i.p.v. https://www.tjeerdengel.nl wat voor de domeinnaam staat.

SSL certificaat

Wat is een SSL-certificaat?
SSL staat voor ‘Secure Sockets Layer’. Vrij vertaald is het een extra veilige laag over het verstuurde webverkeer. Door dit stukje software worden gegevens die verzonden worden tussen de bezoeker van een website en de server ‘versleuteld’ via een zeer sterke encryptie. Dat voorkomt dat 3e partijen deze gegevens ondersc

heppen en kunnen misbruiken, b.v. om spam te versturen of om persoonlijke gegevens van contactformulieren te onderscheppen.

Waarom is een SSL-certificaat belangrijk? Ook voor een ‘gewone’ website?
Het is natuurlijk belangrijk dat je als website-eigenaar waakt over de persoonlijke gegevens van jouw bezoekers. Ik denk dat dit geen verdere uitleg nodig heeft. Maar er is nog een reden om een SSL-certificaat te activeren in jouw webomgeving. Google beloont websites met een SSL-certificaat door een betere vindbaarheid in het zoeksysteem. Het is een kleine ranking-factor voor een betere score in Google. Dat kan toch net weer dat ene plekje schelen in de zoekresultaten.

De voordelen van een SSL certificaat

  • Persoonlijke gegevens van bezoekers worden veilig en versleuteld verzonden
  • Geen zorgen meer om je wettelijke verplichtingen op het gebied van verzameling van persoonsgegevens
  • Een SSL certificaat heeft een positieve invloed op je zoekresultaten in Google
  • Een SSL certificaat zorgt veer meer transacties omdat het zorgt voor meer vertrouwen bij bezoekers
  • Met een SSL certificaat weet een bezoeker van je website dat jij bent wie je zegt
  • Geen browserwaarschuwingen meer voor bezoekers i.v.m. een niet vertrouwd certificaat

Voldoe aan de wet
Het is in Nederland verplicht om het online verzenden van persoonsgegevens te beveiligen. Dit is vastgelegd in de zogenaamde “Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP)”. Een SSL certificaat is de juiste oplossing om veilig met persoonsgegevens van bezoekers om te gaan. Met een SSL certificaat weet je als website-eigenaar zeker dat je voldoet aan deze eis die gesteld wordt in de WBP.

Welke SSL-certificaten zijn er?
Er zijn 3 vormen van SSL-certificaten beschikbaar:

1: SSL Domein validatie (DV)
Domein validatie (DV) is de eenvoudigste vorm van SSL. Er wordt gecontroleerd of de aanvrager beschikt over het beheer van het domein waarvoor het certificaat wordt aangevraagd. Bij een succesvolle uitgifte wordt er een groen slotje getoond in de adresbalk. Voor een ‘normale’ website is dit voldoende.

2: SSL Organisatie validatie (OV)
Organisatie validatie (OV) is al een zwaardere SSL-vorm. Naast de controle over het beheer van het domein, worden ook de bedrijfsgegevens gecontroleerd. De bedrijfsgegevens worden in de certificaatdetails opgenomen. Voor grote websites en kleine webshops is dit voldoende.

3: SSL Uitgebreide validatie (EV)
Een certificaat met een uitgebreide validatie (Extended Validation, of EV) is de zwaarste SSL-vorm en geschikt voor commerciële websites, zoals bijvoorbeeld webshops, banken en overheidsinstanties. Voor dit type validatie worden alle bedrijfsgegevens gecontroleerd met behulp van een openbaar register (het handelsregister van de Kamer van Koophandel). Als resultaat worden de bedrijfsgegevens weergegeven in de certificaatdetails en het groene slotje en de handelsnaam worden getoond in de adresbalk.

Hulp nodig?
Wil jij ook een veilige website? Of ben je toe aan een nieuwe invulling? Dan kan ik je helpen. Wil je weten hoe en wat de investering zal zijn?  Stuur mij (vrijblijvend) een e-mail met jouw globale ideeën en wensen en ik maak een voorstel. Een afspraak maken kan uiteraard ook.

SSL certificaat

SSL certificaat

SSL certificaat Wikipedia:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Transport_Layer_Security

× Kan ik je helpen?