Websites & Internet Marketing
 

WordPress Template VS Custom Design

Kies je bij het bouwen van een nieuwe website voor een bestaande WordPress template of toch voor een ‘maatwerk’ design? Je leest hier de voor- en nadelen.

Zelf bouw ik veel websites in WordPress d.m.v. een bestaande template. Dat heeft grote voordelen en ook een paar nadelen. Om een goede afweging te maken tussen een custom design of het gebruik van een bestaande template/theme zet ik de voor- en nadelen voor je op een rij.

Eerst maar eens de voordelen van de keuze via een bestaande template (bijv. een gratis of Premium WordPress theme)

De grootste voordelen van een bestaande template zijn:

 1. Groot prijsverschil
  Als je kiest voor een bestaand WordPress theme of template, dan heeft dat grote financiële voordelen voor je investering. Een professionele WordPress-template koop je al tussen de € 40,- en € 100,-. Dit in tegenstelling tot een custom design. Het ontwerpen van een vormgeving ‘op maat’ (custom design) en daarna het HTML-en van dit ontwerp naar een werkend theme kost al snel € 1000,- tot € 1500,- euro extra. Dat is dus een grote besparing!
 2. Kost veel minder tijd
  Als je vanuit een bestaand theme je website gaat opzetten, scheelt dat enorm veel tijd (ook voor jezelf)! Door het grotendeels wegvallen van het hele ontwerpproces, hoef jij als opdrachtgever daar ook geen tijd meer in te stoppen. En zeker bij ondernemers is tijd een schaars goed.
 3. Updates
  Als je kiest voor een bestaand Premium WordPress theme, krijg je in de meeste gevallen ook de mogelijkheid voor gratis updates van dit betreffende theme/template. Dat is handig bij nieuwe ontwikkelingen of als er een update van WordPress is die een conflict oplevert met jouw theme. Gebeurd dit bij een custom design theme… Dan zul je bij jouw ontwerpbureau een ‘fix’ moeten laten doorvoeren, wat weer geld kost…

De nadelen kunnen zijn:
Natuurlijk zijn er ook wat nadelen te bedenken bij het gebruik van een bestaande theme/tempate ten opzichte van een custom design:

 1. Vast stramien
  Als je kiest voor een bestaande template, dan moet jij je wel kunnen vinden in het vaste stramien van de gekozen template. De mogelijkheden en onmogelijkheden binnen het theme. Kleuren en letterfonts zijn in alle gevallen aan te passen. Maar grafische elementen, menu-opbouw en vlakverdeling liggen in de meeste gevallen vast en zijn niet (eenvoudig) aanpasbaar.
 2. Mainstream
  De gratis en premium WordPress templates worden door veel bedrijven op internet gebruikt. Het kan dus voorkomen dat je een bedrijf tegenkomt dat dezelfde template gebruik als die van jouw website. Je hebt dus geen ‘uniek ontwerp’. Persoonlijk vind ik dat totaal geen probleem. Maar vind je dat wel, kies dan voor een custom design.
 3. De laadtijd
  Het goed configureren van een bestaande template vergt wel wat kennis! Doe je dit niet goed, dan kan het voorkomen dat je (onnodig) een langzame website hebt. Dat is niet goed voor je bezoekers en ook niet goed voor een topscore in Google!

Alles nog eens op een rijtje…

De voordelen van een template website

 • Er zijn ontzettend veel templates beschikbaar. Gratis en betaalde premium thema’s. De kans dat daar iets tussen zit wat jij zoekt is 99%.
 • Het kiezen van een bestaande template is gemakkelijk en snel, dit komt doordat de website in de basis al klaar is. Je hoeft niet meer na te denken over vlakverdeling, afbeeldingen, styling, enzovoort.
 • WYSIWYG (What you see is what you get).
 • De prijs is een heel stuk lager dan een maatwerk website!

De nadelen van een template website

 • Geen flexibele grafische mogelijkheden.
 • Niet uniek (als je dat een nadeel vindt).
 • Soms wat langzamer in laadtijd dan bij een (schoon) custom design.

 

De voordelen van een custom design website

 • Flexibel, alles is mogelijk.
 • (Meestal) een uniek ontwerp.

 De nadelen van een custom design website

 • De prijs.
 • De prijs.
 • En de prijs 🙂


Voorbeelden premium templates/themes
Voorbeelden van website door mij ontwikkeld via een WordPress premium template:

Website meubelmakerij Beertje Wordpress template
www.meubelmakerijbeertje.nl www.letterleven.nl
Wordpress template
 www.parketboerderij-vbn.nl  www.gastro-events.nl
Wordpress template Wordpress theme
www.boostproducties.nl www.wwys.nl
Benieuwd naar meer van mijn werk? Hier vind je mijn portfolio.
Wil jij ook een nieuwe website?

Vraag dan <hier> een vrijblijvend voorstel aan

Wordpress template


× Kan ik je helpen?